Langkah Mudah untuk Menyiapkan Roti Paung Terengganu yang Menggugah Selera
Mencari ilham lagi Bagaimanakah Terengganu yang unik disediakan di tengah-tengah kegagalan Roti Paung? Orang ramai sudah biasa menggunakan internet pada peranti untuk melihat maklumat tentang imej untuk digunakan sebagai inspirasi. Posted Kali ini saya akan memberi arahan tentang cara bekerja dengan Roti Paung Terengganu Anti Fail. Ia tidak sukar atau mudah untuk disediakan. Jika tidak diurus dengan baik, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan malah tidak selesa. Sebenarnya Roti Paung Terengganu yang sedap itu sepatutnya mempunyai rasa dan rasa yang boleh membuatkan kita lapar.
Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi kualiti perisa Roti Paung Terengganu, daripada jenis bahan, pemilihan bahan segar, pemprosesan dan persembahan. Jika anda ingin memasak Roti Paung Terengganu yang sedap di rumah, jangan risau kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh membawakan hidangan istimewa. Di bawah adalah gambar Roti Paung Terengganu yang boleh anda jadikan contoh.
Berikut adalah beberapa petua dan petua berguna untuk membuat persediaan membuat Roti Paung Terengganu. Anda boleh menyediakan Roti Paung Terengganu dengan 18 bahan dan 6 langkah penyediaan. bagaimana hendak masak
Jadi anak panah memang tak berair..tak buak pung senang..sampa dok dang nok sapu marjering lepah kluar fourg.. cakak tganu kite la pulok..tiberr🤣 #goldenapron2020
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan dalam penyediaan Roti Paung Terengganu:
- 500 g tepung gandum / tepung roti / tinggi protein
- 11 q g tajam
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar susu pekat
- 5 sudu besar gula
- 1. air suam @ susu segar
- 1 garam
- 1 biji telur yang dipukul
- Bahan-bahan utama dicampur dengan baik
- 5 sudu besar marjerin
- 4 sudu besar gula halus
- gosok
- Campurkan 1 biji telur + 1 sudu besar susu segar
- mentega
- Apa-apa bahan tambahan yang anda mahukan (InsyaAllah, tiada roti...jangan risau, tiada tip! 😁)
- 1 pemotong / pelembut kain
- 1 soda penaik bertindak dua kali
- Mesin roti pertama
Bagaimana Roti Paung Terengganu disediakan
- Campurkan semua bahan menggunakan ketuhar roti. Tentukan untuk menguli doh mengikut BM - masak dan nasi (Kalau tak guna BM boleh masak guna tangan @ Gunakan heavy duty mixer selama 20 minit kemudian tutup doh selama 1 jam.
- Keluarkan doh. Tembak angin. Uli sedikit untuk menjadi doh yang lembut. Bulat, masukkan inti. Bulatan berada di dalam kuali. Tutup doh dan biarkan selama lebih kurang 20-30 minit sehingga doh mengembang dua kali ganda.
- Panaskan ketuhar pada suhu 160-170°C
- Sapukan campuran telur dan susu ke atas doh yang telah diregangkan. Masak selama 15-20 minit.
- Setelah keluar dari ketuhar, teruskan minyak dengan mentega untuk roti berkilat. (tak sempat nak keluarkan minyak dari gambar saya.. tertinggal 😅)
- P/s: inti ape2 pun boleh..tapi inti marjerin ni Tgan asli..
bagaimana mereka bukankah mudah? Jadi buatlah Roti Paung Terengganu di rumah. Selamat berusaha!